Klart för laddning på hamnparkeringen

Klart för laddning på hamnparkeringen

Klart för laddning på hamnparkeringen

Det är en blåsig onsdag i mitten av september. En liten men engagerad skara har samlats för att inviga de tre laddstolpar för elbilar som Trelleborgs Energiförsäljning AB, i samverkan med Trelleborgs Hamn AB, har satt upp på hamnparkeringen.

De förstnämnda är mangrant på plats, medan hamnen har skickat dit ett antal nyckelpersoner, som passande nog anländer i två elbilar. Johan Sigvardsson, vd för Trelleborgs Energiförsäljning, står för invigningstalet.

– Det är en spännande tid vi befinner oss i, konstaterar han och spekulerar kort kring hur utvecklingen av energimarknaden och bilbranschen kommer att se ut under de kommande tio åren.

Någon bandklippning blir det inte. I stället kopplar Tomas Lindbro från Volkswagen Trelleborg in en Volkswagen GTE laddhybrid i den högra stolpen, varpå Fredrik Schlyter och Krister Jonsson från Trelleborgs Energiförsäljning respektive Trelleborgs Hamn gemensamt håller laddkortet mot kortläsaren.

Lampan på stolpen går från grönt till blått – och anläggningen är formellt invigd. Äntligen. Laddstolparna har stått där ett tag och var faktiskt bland de första som Trelleborgs Energiförsäljning satte upp.

– Anledningen till att vi inte har haft invigningen tidigare är för att betalfunktionen inte har varit igång förrän nu, säger Fredrik Schlyter.

Att ladda kostar tre kronor per kilowattimme, eller 2,50 kronor om du är kund hos Trelleborgs Energiförsäljning. För att få del av rabatten behöver du ett särskilt laddkort, som du kan beställa på trelleborgsenergiforsaljning.se. Själva kortet är gratis men fungerar ungefär som ett Jojo-kort och måste laddas med minst 200 kronor.

– Kortet är kopplat till Eons betalsystem och fungerar på alla deras stolpar i Norden och övriga Europa, men det är bara på våra stolpar som du kan få rabatten, säger Fredrik Schlyter.

Kortet är bara en av många betallösningar. Du kan också betala via apparna Virta och Eondrive eller med ditt vanliga bankkort, fast då utan rabatt.

Utöver stolparna i hamnen finns det ytterligare fem av samma sort (Garo) på olika platser i Trelleborg, plus två av annat fabrikat vid Ica Maxi. Varje stolpe är försedd med två uttag med Typ 2-anslutning, vilket är den gällande EU-standarden.

Mest använda är stolparna vid Skarpskyttens pendlarparkering, där det så småningom är tänkt att komma upp fler. Men näst på tur är Vångavallen, som får en laddstolpe redan under hösten.