Solceller – en lysande energilösning

Solceller – en lysande energilösning

Solceller en lysande energilösning

Förnybar energi ligger i tiden och allt fler ser egenproducerad solel som ett intressant alternativ. Trelleborgs Energiförsäljning AB stödjer utvecklingen och erbjuder också förmånliga avtal för den som vill satsa på en egen solcellsanläggning.

Som tredje generationen lantbrukare i sin släkt driver Henrik Andersson sedan 2006 en omfattande spannmålsproduktion på Gustavsbergs gård i Klörup utanför Trelleborg.
Eftersom verksamheten är energikrävande har han länge funderat på någon form av egen elproduktion. Ett tag övervägde han att uppföra ett mindre vindkraftverk, men till slut fastnade han för solceller.

Sedan i somras sitter en solcellsanläggning med en årlig maxkapacitet på drygt 27 000 kilowattimmar på en av gårdens byggnader. Och det finns gott om plats för fler solceller – bara en sjättedel av den totalt 1 400 kvadratmeter stora takytan har hittills använts.

– För min del handlar det både om ett stort teknikintresse och om att det ligger i tiden att värna miljön. Dessutom är det en rolig grej att kunna producera sin egen el, säger Henrik Andersson.

Inom lantbruket lyfts ofta det närproducerade fram som ett ideal. Av samma skäl kändes det viktigt för Henrik Andersson att knyta avtal med ett lokalt elbolag.

Valet föll på Trelleborgs Energiförsäljning AB, som köper överskottsenergin till ett pris som motsvarar vad Henrik Andersson betalar för sin inkommande el.

– Det är en del av vårt samhällsuppdrag som kommunalt energibolag att gynna den förnybara produktionen. Därför betalar vi bra för överskottselen. Jag tycker att det är en spännande utveckling att kunderna både producerar och konsumerar el. Man brukar säga att de är ”prosumenter”. När kunderna har ett överskott av el köper vi av dem och när de har ett underskott levererar vi till dem, säger vd:n Johan Sigvardsson.

En solcellsanläggning på villataket räknas inte som näringsverksamhet, utan som kapitalinkomst på produkt från privatbostad. Det betyder att man kan sälja el för upp till 40 000 kronor per år och fastighet med solceller utan att behöva betala inkomstskatt.

Trelleborgs Energiförsäljning har solelskunder över hela landet och får nya förfrågningar varje dag. Det märks tydligt att allt fler ser det som ett bra alternativ. Subventioner bidrar också till att driva upp intresset.

Som kund hos Trelleborgs Energiförsäljning går det dessutom att få solel utan att själv producera den. Det är viktigt att ge även dessa kunder en möjlighet att ta del av omställningen, menar projektledaren Fredrik Schlyter.

– Om du bor i lägenhet har du till exempel ingen möjlighet att göra något på egen hand, men på det här sättet kan du ändå visa att du värnar miljön.

Henrik Andersson känner en stor tillfredsställelse över att både bidra till ett mer hållbart samhälle och att till stor del vara självförsörjande på el.

– När jag tänder en lampa tänker jag att det är min egen el. Det är faktiskt riktigt kul, säger han och brister ut i ett lyckligt skratt.