10 energispartips

10 energispartips

Energispartips

Spara el med tio enkla tips.

1. Temperatur i kyl och frys samt element

Ställ in kylen på +5 grader och frysen på -18 grader. För varje grad du kan minska sänker du energiförbrukningen med mellan 5-10%. Detta gäller även uppvärmningen av ditt boende. Det finns mycket el att spara i att inte elda på elementen mer än nödvändigt. Se även till att luftflödet är fritt kring elementen, att de inte skyms av sängar eller soffor.


2. Stäng av din hemelektronik helt

Visste du att hemelektronik som din TV, dator mm kan dra lika mycket energi i standby-läge som när de är påslagna? Tio procent av all hushållsel i Sverige förbrukas av hemelektronik som står i stand-by. Det motsvarar värme och el till 64 000 villor under ett helt år. Så kom ihåg att stänga av dina prylar helt när de inte används. Fjärrstyrda strömbrytare eller grenkontakter med inbyggd strömbrytare kan underlätta.


3. Byt ut gamla glödlampor

Gamla klassiska glödlampor är varken bra för din elräkning eller för miljön. Byt till LED, halogen eller lågenergilampor istället, och kom ihåg att släcka ljuset när det inte behöver vara tänt. Mer om varför du ska byta, och vilka ljuskällor du bör välja finns det information om här.


4. Tvätta i 40 grader istället för 60

Det blir sällan renare för att man tvättar i 60 grader. Dessutom sliter det hårdare på kläderna. Dagens tvättmedel är så pass effektiva att de rengör mer än tillräckligt även vid tvätt i 40 grader. Använd miljömärkt tvättmedel, dosera sparsamt och tvätta i eko-program om det finns.


5. Använd diskmaskin

Det låter kanske konstigt men faktum är att handdiskning drar tre gånger mer energi än att köra diskmaskinen. Detta beror på att man gör av med mycket mer varmvatten när man diskar för hand. Undvik därför även att skölja disken innan du sätter den i diskmaskinen. Skrapa av matresterna istället.


6. Titta på energimärkningen när du handlar elektronik

Energiklass A+++ är bäst. Effekt i watt på t ex dammsugare och kaffebryggare betyder inte automatiskt att de suger bättre eller att kaffet blir godare. Undersökningar på dammsugare har t ex visat att det är munstycket och inte motoreffekt som avgör hur bra dammupptagning den har. Dessutom ger lägre motoreffekt ofta en mer tystgående dammsugare.


7. Undvik drag från dörrar och fönster

Se till att det inte drar runt fönster och dörrar utan att där sitter ordentliga tätningslister så att luft inte läcker ut. Dåligt tätade lister kan leda till att uppvärmningen av din bostad förbrukar mer energi än vad den behöver. Särskilt märks det under vintern, då vi även rekommenderar att du tecknar vintersäkring till ditt elavtal!


8. Duscha kort och vädra intensivt

En känslig fråga för många, men att duscha t ex 5 minuter istället för 15 sparar minskar elförbrukningen med flera hundra kilowattimmar. Vädra kort och med tvärdrag istället för att kanske ha fönstret eller balkongdörren på glänt en längre tid. Ständigt drag gör att elementen kan gå på högvarv för att nå temperatur. Ett tips är att stänga av elementen då du vädrar.


9. Gammal elektronik förbrukar mer energi

Inget regelrätt tips, men bra för kännedom. Elektronik och vitvaror som är av äldre modell kan göra av med flera gånger mer energi än en nyproducerad motpart. Ett gammalt torkskåp i en gemensam tvättstuga kan t ex göra av med lika mycket energi som en normalstor villa gör på ett år. Å andra sidan går det åt väldigt stora mängder energi åt att tillverka och bryta ner elektronik, men i vissa fall kan det vara värt att överge det gamla för något nytt.


10. Undvik droppande kranar och läckande toaletter

En droppande varmvattenkran kan kosta upp till 500 kr om året, och en läckande toalett kan göra av med 1000 liter vatten (sju fulla badkar!) per dygn i rent spill. Byt till snålspolande munstycken både i vask och dusch, och håll koll på toaletten så att den inte står och rinner eller läcker.


Källor:

Allmännyttans: Energispartips
DN: Hemmets okända energitjuvar
Energimyndigheten: Energispartips

Gör ett bra val

Vi hjälper dig att välja rätt elavtal, anpassat efter behov och livssituation. Oavsett vilket avtal du väljer så garanterar vi att du får 100 procent förnybar el. Bara det är ett bra val.