Spara el – tips och råd för smart elanvändning

Även om du redan köper 100% förnybar el från oss, vilket är hållbart för miljön, finns det flera sätt att se till att du får ut så mycket som möjligt av din energianvändning. Ju större elanvändning du har desto fler tusenlappar kan du spara bara genom att nyttja elen smartare.

Halogenlampor med himmel. Elspartips.

Det mest kända energispartipset, som de flesta av oss känner till, är att byta ut glödlampor mot energisparlampor som LED, halogen och lågenergilampor/lysrörslampor.
Vill lära dig mer om vilka lampsorter som är mest effektiva och passar bäst för just ditt hem? Läs mer i vår lättbegripliga lampguide.

Att byta ut gamla energislukande glödlampor är en smart start på energieffektiviseringen av ditt hem. Dock finns det andra saker du kan göra för att spara ännu mer el och pengar. Uppvärmning av bostaden och vattenanvändning är två områden som man kanske inte direkt förknippar med elräkningen. Eller sådant som att hur du tvättar dina kläder eller vilken tid på dygnet du laddar din mobiltelefon.

Här får du våra 10 enkla energispartips som gör skillnad, vare sig du bor i lägenhet eller villa.

Ljus från morot. Energispartips.

Det är självklart svårt att lyckas pricka in alla sätt att spara energi beroende på vad man har för olika behov i vardagen. Många av dem är dock enkla att följa utan att behöva göra större uppoffringar.

Ytterligare tips och nyttig information

Mer uttömmande info och svar på många frågor om lampsorter hittar du hos Lampinfo.

Vill du gå på djupet och räkna ut en personlig kalkyl över just din energianvändning kan du göra det med hjälp av Energimyndighetens smarta energikalkyl.

Har du fler frågor om din energianvändning eller el i allmänhet är du när som helst välkommen att kontakta oss!